7.2 Waterstanden (normaal en extreme waarden, relatie met wind)

De opgetreden waterstand aan de binnenkant van de Brouwerssluis varieert tussen -30 cm en -10 cm tov NAP. Vanaf 2003 is er een regime met zomer en winterpeil, waarbij het zomerpeil rond de -30 cm onder NAP ligt, en het winterpeil rond +10 cm t.o.v. NAP. De overgang wordt elk voor- en najaar stapstgewijs doorgevoerd.

De waterstand bij Brouwerssluis binnenzijde over de periode 1998 - 2018.

Figure 7.14: De waterstand bij Brouwerssluis binnenzijde over de periode 1998 - 2018.

Opgetreden waterstand buiten de Grevelingen correleert met de windsnelheid als in onderstaande figuur

De relatie tussen maandelijks gemiddelde waterstand en windsnelheid bij Brouwerssluis buitenzijde over de periode 1998 - 2018. NB: windsnelheid is in 0.1 meter per seconde

Figure 7.15: De relatie tussen maandelijks gemiddelde waterstand en windsnelheid bij Brouwerssluis buitenzijde over de periode 1998 - 2018. NB: windsnelheid is in 0.1 meter per seconde

7.2.1 Zeespiegelstijging tot nu toe (klimaatscenario’s)

Tekst en figuur komen uit de Zeespiegelmonitor (Deltares, 2018).

In fig. 7.16 is de huidige zeespiegel uitgezet tegen de tijd. De huidige zeespiegel is voor 2017 vastgesteld op 6cm boven NAP. Voor het jaar 2017 bedraagt de relatieve zeespiegelstijging langs de Nederlandse kust 1.86 ± 0.12 mm/jaar oftwel 18.6 ± 1.2 cm/eeuw 6. Deze trend is berekend over de periode 1890 tot en met 2017.

De zeespiegel heeft in 2017 zijn hoogste stand ooit gemeten bereikt. Kort gezegd komt dit doordat het voor het eerst sinds lange tijd weer flink heeft gestormd in combinatie met een opgaand nodaal getij en de gestegen zeespiegel.

Huidige zeespiegelstijging langs de Nederlandse kust op basis van het gemiddelde van de zes hoofdstations. Punten zijn jaargemiddelden. De rode lijn laat de curve zien met gemiddelde wind. De blauwe lijn laat de curve zien gecorrigeerd voor de wind data uit de heranalyses.

Figure 7.16: Huidige zeespiegelstijging langs de Nederlandse kust op basis van het gemiddelde van de zes hoofdstations. Punten zijn jaargemiddelden. De rode lijn laat de curve zien met gemiddelde wind. De blauwe lijn laat de curve zien gecorrigeerd voor de wind data uit de heranalyses.

Verdere informatie over het effect van zeespiegelstijging op het Oosterschelde systeem is te vinden op de betreffende pagina in de delta-expertisewiki

Een interactief rekendocument dat de zeespiegelstijging in detail toelicht laat zien dat het peil bij Vlissingen, ten opzichte van het landelijk gemiddelde, iets sneller stijgt (tussen 1.996 en 2.270 cm/jaar), maar dat het absolute peil iets lager ligt dan het landelijk gemiddelde. De waterstand bij Vlissingen beweegt dus op dit moment naar het landelijk gemiddelde toe.