Een ontwerpalternatief is een nieuwe bekleding voor het onderbeloop in een deelgebied die voldoet aan technische, ecologische en andere randvoorwaarden (bv medegebruik). Elk deelgebied wordt hiertoe geschematiseerd tot één profiel voor het onderbeloop, dat wordt verdeeld in een ondertafel en een boventafel. De grens hiertussen wordt meestal op de gemiddeld hoogwaterlijn gelegd, maar kan afhankelijk van de beschikbaarheid en toepasbaarheid van een bekledingstype (bijv. gekantelde blokken) hoger of lager liggen.
De technische toepasbaarheid beperkt zich meestal tot:
Bij een kleine hydraulische belasting zijn ook andere bekledingstypes en ontwerpalternatieven mogelijk.
Op basis van het detailadvies ecologie (o.a. gebaseerd op de milieu-inventarisatie) wordt een selectie gemaakt uit de technisch toepasbare bekledingen van bekledingen die voldoen aan het advies.
De ontwerpalternatieven per deelgebied worden vervolgens gecombineerd tot een aantal varianten. Een variant is hier een combinatie van ontwerpalternatieven tot een logisch geheel voor het onderbeloop van het dijkvak. Meestal worden twee of drie varianten opgesteld.
1. Technische variant In deze variant wordt gestreefd naar een optimale sterkte en betrouwbaarheid van de bekleding en naar een optimaal hergebruik van vrijkomende materialen. De nadruk ligt daarom op breuksteen met gietasfalt en gekantelde betonblokken.
2. Ecologische variant In deze variant wordt gestreefd naar een maximale ecologische waarde van de begroeiing op onder- en boventafel. De nadruk ligt daarom op de toepassing van betonzuilen (eventueel met ecotop) en andere steenzettingen.
3. Optimumvariant Bij grote variatie binnen het dijkvak van de technische, ecologische en andere randvoorwaarden wordt gezocht naar een optimum. In deelgebieden met een grote hydraulische belasting wordt de nadruk gelegd op de sterkte en veelal gekozen voor breuksteen met asfalt; in deelgebieden met een hoge ecologische waarde wordt vaak gekozen voor steenzettingen.
Deze varianten worden afgewogen mbv het 'keuzemodel bekledingen' dat het projectbureau hiervoor heeft ontwikkeld.
Voor meer informatie over toetsen en ontwerpen, zie: het document Handleiding toetsing en ontwerp en de pagina Handreiking dijkbekledingen